Parenco kiest al tien jaar voor waterbehandeling van Grünbeck

Bij veel productiebedrijven is water van essentieel belang in het productieproces. Maar zonder dat die bedrijven het misschien beseffen, is water ook de veroorzaker van veel problemen. Grondwater (bronwater) bevat onder meer veel ijzer, wat ervoor zorgt dat kleppen dicht gaan zitten, installatiedelen en machines verstopt raken, meet- en regeltechniek ontregeld raakt, het waterverbruik stijgt en de energiekosten stijgen. Met waterbehandeling kunnen dit soort problemen vrij eenvoudig worden getackeld. Zo ook bij Parenco, Neerlands grootste zelfstandige papierproducent, sinds ruim 100 jaar gelegen aan de oevers van de Rijn in Renkum.

Water: een eerste levensbehoefte in de productie van papier

In de veelbewogen geschiedenis van Parenco (momenteel bestaande uit 258 medewerkers) is er veel veranderd in zowel de organisatiestructuur als in het proces van papier maken, maar één kenmerk bleef door al die decennia heen constant: de onbetwiste kwaliteit van het papier. Of dat nou gaat om kranten- of tijdschriftenpapier of  basiskarton voor kartonnen dozen. Die kwaliteit kan alleen behouden worden als ook de kwaliteit van het gebruikte water optimaal is. “Water is voor papier namelijk een eerste levensbehoefte. Pulp, de basis van papier, bestaat uit vezels (1 procent) en water (99 procent). Maar water is niet alleen onderdeel van het papier zelf. Het functioneert ook als transportmiddel voor de vezels tijdens de productie, als koelmiddel en als zwelmiddel - zodat de vezels te bewerken zijn. Kortom: zonder water geen papier”, vertelt Ruud Visscher, Process Engineer bij Parenco.

Een tweedehands installatie

Van origine gebruikt Parenco grondwater (bronwater) voor het maken van hun papier, dat uiteindelijk - na vele malen intern hergebruik - wordt afgevoerd als afvalwater. “Voorheen hadden wij veel problemen met een teveel aan ijzerdeeltjes in dit grondwater, waardoor het water niet alleen bruin werd maar onze installaties ook verstopt kwamen te zitten. En door verstopping stokt de productie. Zodoende zijn we in 2007 op zoek gegaan naar een ontijzeringsinstallatie voor ons water. We hebben meerdere partijen benaderd, maar Grünbeck kwam met het beste voorstel: een tweedehands installatie van Heineken uit Den Bosch. Deze installatie werkte nog helemaal perfect, maar wegens groei wilde Heineken opschalen naar een grotere installatie. Naast dat we het prettig vonden dat Grünbeck op deze manier voor ons naar oplossingen zocht, was een tweedehands installatie financieel natuurlijk ook aantrekkelijk. We hebben meteen ‘ja’ gezegd.”

“De installatie voldoet ruimschoots aan de normen”

Inmiddels draait de ontijzeringsinstallatie bij Parenco al tien jaar naar volle tevredenheid van Visscher en zijn collega’s. “De installatie draait vrijwel probleemloos. Er doen zich zelfs zó weinig problemen voor, dat onze operators soms niet direct weten wat ze moeten doen als er zich wél eens iets voordoet.  Als operators een installatie door en door kennen is dat vaak een teken dat er veel ‘kinderziekten’ in de installatie hebben gezeten en/of er zich nog steeds veel problemen voordoen. De Grünbeck-installatie daarentegen is een rustige en goed presterende installatie, met zes zandfilters die het water ontdoen van ijzer en mangaan. Er spoelt altijd maar één filter tegelijk, waardoor er vijf steeds volledig operationeel beschikbaar zijn. Zowel kwalitatief als kwantitatief behaalt de installatie zijn rendement. Per uur wordt er 700 kuub water gefilterd en het reinigingsrendement voor ijzer ligt tussen de 95 en 98 procent. Voor mangaan loopt dit rendement zelfs op tot 99 procent. Hiermee voldoet de installatie ruimschoots aan de normen die vooraf zijn opgesteld.”

Een unieke ontijzeringsinstallatie

Het onderhoud aan de ontijzeringsinstallatie wordt veelal door Parenco zelf uitgevoerd. “Het mooie is dat het zandbed in de filters in principe tientallen jaren mee kan gaan. Eens per jaar onderhouden we de zandfilters, kijken we hoeveel vervuiling er in de filters zit, checken we de kleppen van de installatie en checken we de statische mixer”, vertelt Visscher. “Alleen bij echt moeilijke vraagstukken - heel sporadisch dus - leggen we contact met Grünbeck. In 2007 is Grünbeck uiteraard wel intensief betrokken geweest, zowel bij het plaatsen van de installatie als daarna. Zo hebben we in 2008 nog een week een servicemedewerker uit Duitsland op bezoek gehad, omdat de installatie teveel zand verloor. De servicemedewerker heeft de spoelcyclus destijds voor ons geoptimaliseerd en sindsdien is er geen zand meer verloren gegaan. De installatie werkt dan ook fantastisch. En dat zonder het gebruik van chemicaliën, volledig duurzaam én met een laag energieverbruik. Uniek!”