Gebroeders Fuite Veevoeders bespaart op energie met omgekeerde osmose-installatie van Grünbeck

In de voedingsmiddelenindustrie is behandeld en kwalitatief goed water in het productieproces van essentieel belang. Maar waterbehandeling kan daarnaast nog een groot voordeel opleveren, namelijk energiebesparing. Zo ook bij Gebroeders Fuite Veevoeders uit Genemuiden.

Familiebedrijf Gebroeders Fuite Veevoeders produceert al ruim honderd jaar veevoer voor de Nederlandse markt. Door duurzame ketelwaterbehandeling toe te passen heeft het bedrijf in korte tijd een grote energiebesparing weten te realiseren. Mede-eigenaar Jaap Fuite vertelt: “Om corrosie te voorkomen moesten de stoomketels, die wij gebruiken voor de productie van ons voer, voorheen regelmatig worden gespuid. Spuien betekent dat de mineralen die in het water zitten, eruit worden gehaald. Belangrijk, want mineralen (en vooral ook zouten) die zich onderin de ketel concentreren kunnen corrosie en andere problemen veroorzaken. Spuien is echter relatief duur, omdat hier veel (warmte)energie bij verloren gaat. Spuiwater wordt namelijk opgewarmd met gas. Sinds we voor ketelwaterbehandeling van Grünbeck hebben gekozen hoeven we beduidend minder te spuien en besparen we dus op ons gasverbruik.”

Gasbesparing van 2,5 tot 3 procent

Voor de ketelwaterbehandeling gebruikt Fuite omgekeerde osmose-installaties. Omgekeerde osmose - ook wel ‘reverse osmosis’, ‘RO’ of ‘reverse osmose’ genoemd - is een membraanfiltratie techniek die wordt gebruikt voor het verwijderen van zouten en mineralen uit water. “Oftewel: de zouten en mineralen worden door deze installaties al uit het water gehaald voordat ze in onze stoomketels terecht komen”, vertelt Fuite. “Hierdoor is spuien overbodig en hebben we een gasbesparing van 2,5 tot 3 procent weten te realiseren. Een aanzienlijke besparing, aangezien wij op jaarbasis een miljoen kuub gas verbruiken.”

Energiebesparing het belangrijkste voordeel

Naast het niet meer spuien heeft ketelwaterbehandeling met omgekeerde osmose nog meer belangrijke voordelen. Zo wordt schade aan de stoomketels beperkt, wordt de levenscyclus van de stoomketels verlengd, worden er minder chemicaliën verbruikt en wordt er bespaard op de kosten voor onderhoud. “En de twee laatste bijkomende voordelen zijn een stabiele procesvoering en je houdt meer stoom over”, vertelt Fuite, “al was de energiebesparing voor ons de belangrijkste reden om bij Grünbeck de omgekeerde osmose-installaties aan te schaffen.” 

Twee omgekeerde osmose-installaties

In 2015 is de eerste installatie bij Fuite geïnstalleerd, in 2016 volgde een tweede installatie met dezelfde capaciteit. Beide installaties zijn honderd procent in productie. “Het is wel handig dat als er iets met de ene installatie aan de hand is, de ander in ieder geval nog doordraait. Zo kan onze productie nooit helemaal stil komen te staan”, aldus Fuite. Om een optimale besparing te kunnen realiseren is er gekeken naar de capaciteit van de ketel, naar het gemiddelde verbruik en naar de energetische waardes. Iedere gasbesparing die we konden realiseren, was voor ons welkom. De voorspelling van Grünbeck kwam echter wel uit. Mooi om te zien dat we zoveel kunnen besparen.”

“De installaties draaien vrijwel probleemloos”

Sowieso is Fuite zeer te spreken over Grünbeck. “De installaties werken super en draaien - op wat opstartproblemen in het begin na - probleemloos. Wanneer er toch iets aan de hand is, bijvoorbeeld wanneer een installatie een storing aangeeft, is de service van Grünbeck erg goed. Vaak kunnen we het probleem via telefonisch contact al oplossen en zo niet dan staat er dezelfde of uiterlijk de volgende dag al een monteur op de stoep. Maar als ik eerlijk ben komt dat eigenlijk niet voor - de installaties werken perfect. Wanneer we Grünbeck wél zien is tijdens het jaarlijkse onderhoud, als onder meer de filters worden nagekeken en eventueel vervangen. Zo blijven onze installaties altijd optimaal doen waarvoor ze gekocht zijn.”