UMC Utrecht zeer tevreden over nieuwe waterbehandelingsinstallatie van Grünbeck

Voor het UMC Utrecht is duurzaamheid een belangrijk thema. Het ziekenhuis wil niet alleen koploper zijn in duurzame zorg, maar wil daarnaast een zo schoon mogelijke omgeving creëren. De energiecentrale speelt hier een belangrijke rol in. Vanuit deze centrale wordt door professionals 24/7 gekeken hoe het UMC zo gunstig mogelijk met de verschillende primaire energiebronnen kan omgaan. Er wordt altijd naar verbeterpunten gezocht, zo ook op het gebied van waterbehandeling. De waterbehandelingsinstallatie van het ziekenhuis leverde wel de juiste waterkwaliteit, maar was inmiddels twintig jaar oud. Tijd voor vervanging, dus. De keuze viel op een duurzame installatie van Grünbeck.

Zeer tevreden over Grünbeck

“Normaliter benaderen we als wachtcentrale meerdere leveranciers wanneer we nieuwe installaties willen aanschaffen. Ook nu hebben we naar andere mogelijkheden gekeken, maar we zijn niet serieus met andere aanbieders in gesprek gegaan”, vertelt de wachtchef van de energiecentrale van het UMC. “Onze eerste installatie - ook van Grünbeck - heeft namelijk altijd water van een goede kwaliteit geleverd. Dat kwaliteitsniveau is voor ons erg belangrijk. Het water in ons ziekenhuis moet aan strenge eisen voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van geleidbaarheid en zuiverheid. Ook is het voor ons heel belangrijk dat de installatie goed te onderhouden is. Ook op dat gebied zijn we zeer tevreden over de waterbehandelingsinstallaties van Grünbeck. Het kleine onderhoud kunnen we gemakkelijk zelf uitvoeren, voor het grote onderhoud komt Grünbeck eens in het jaar langs.”

Betrouwbare RO-installatie met hoog rendement

De nieuwe Reverse Osmosis waterbehandelingsinstallatie van Grünbeck filtert opgeloste stoffen zoals zouten, bacteriën, virussen en organismen uit het water. Er worden membranen gebruikt om de opgeloste stoffen van het water te scheiden. Het resultaat is zeer zuiver, gedemineraliseerd water (korter: demiwater). De wachtchef vertelt: “De RO-installatie is voor het UMC enorm belangrijk. Demiwater wordt onder meer gebruikt in de apotheek - bij het maken van medicijnen - en in onze laboratoria - bij onderzoeken en voor het schoonmaken van apparatuur. Het is dan ook een absolute must dat de RO-installatie betrouwbaar is. Het rendement van de nieuwe installatie ligt verder vele malen hoger. Er komt 80 procent RO-water uit, tegenover 74 procent vroeger.”

Verdubbeling van de capaciteit

“Onze oude installatie had bovendien veel te weinig capaciteit”, gaat de wachtchef verder. “Door de jaren heen is het gebruik van demiwater met de bezetting en bemensing van het ziekenhuis meegegroeid. Inmiddels zijn bij het UMC bijna 12.000 mensen aan het werk. We hadden eerst een installatie van drie keer één kuub staan, nu staat er twee keer drie kuub. De capaciteit is dus verdubbeld. Van die twee units staat er altijd eentje stand-by, omdat één unit voldoende is voor de totale productie. Mocht er iets gebeuren, dan hebben we altijd de andere unit nog achter de hand om de boel aan de gang te houden. Om die reden worden de units ook continu afgewisseld, zodat geen van beide units te lang stil komt te staan. In onze oude installatie waren alle drie de units continu in bedrijf. Het was wel ooit zo bedacht dat ze niet alle drie zouden draaien, maar er was simpelweg teveel vraag naar demiwater. Daardoor hadden we nooit een unit stand-by staan om bij te springen bij calamiteiten.”

Omschakeling van oud naar nieuw perfect verlopen

De omschakeling van de oude naar de nieuwe installatie had nogal wat voeten in de aarde, want het ontbreken van demiwater zou voor het ziekenhuis een enorme impact hebben. “Het is alsof je een patiënt een nieuw hart moet geven, terwijl hij gewoon door moet blijven functioneren. Het hele proces heeft een week geduurd, waarbij de productie nooit stil is gelegd. We zijn dan ook erg tevreden over hoe Grünbeck het heeft aangepakt. Er is een huurinstallatie aangesloten en pas toen die installatie volledig draaide, werd de oude installatie eruit gehaald. Daarna was het een kwestie van de nieuwe installatie monteren, alles bekabelen, en opstarten. Al die processen moesten naadloos op elkaar aansluiten. Dankzij ons eigen draaiboek en Grünbecks expertise is dit allemaal perfect verlopen. We hebben geen klant-leverancier-relatie, maar zijn echt partners. Onze nieuwe installatie moet weer tien á vijftien jaar meegaan en daar hebben we met Grünbeck alle vertrouwen in.”